Een water-water warmtepomp is een warmtepomp die (van alle beschikbare systemen) het hoogste rendement behaalt. Dit systeem gebruikt namelijk de aanwezige warmte in het grondwater om je woning te verwarmen. We spreken hier dan ook van een geothermisch systeem. De investering die daar tegenover staat is uiteraard iets hoger. Ontdek in dit artikel alle voordelen, de werkwijze en de prijs van een water-water warmtepomp.
Geniet van de ideale temperatuur en het hoogste rendement met een Water-Water Warmtepomp.
Ontdek hier de werkwijze, prijs & voordelen.
Vergelijk tot drie warmtepomp bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Hoe werkt een water-water warmtepomp?
Om een water-water warmtepomp goed te laten functioneren zullen er bij je woning twee putten moeten worden geboord. Deze twee putten zijn
- Een pompput
- en een retourput (die je ook wel een lozingsput noemt).
Dit zijn twee putten, die afhankelijk van de diepte van het aanwezige grondwater, moeten komen te liggen op een diepte tussen de 25 en 150 meter. Hoe diep moet worden gegraven is vooral afhankelijk van de grondsamenstelling.
De pompput zal gebruikt worden om het grondwater op te pompen, en daarna wordt het water naar de verdamper van de warmtepomp toe geleid. In de verdamper geeft het grondwater zijn warmte af aan het water-water warmtepomp systeem.
Het afgekoelde water wordt aansluitend via de retourput weer terug geleid naar het grondwater toe.
Het is heel belangrijk dat het grondwater tijdens dit hele proces niet in contact komt met de buitenlucht. Er zou immers in dat geval oxidatie en kalkafzetting kunnen ontstaan wat zich afzet op het buizensysteem. Het is dus om belangrijk dat deze beide putten vakkundig afgedicht worden.
De water-water warmtepomp als kloppend hart
De putten functioneren als het ware als de aders van het water-water warmtepomp systeem. De water-water warmtepomp is het kloppende hart van het systeem.
Er is nog slechts een heel geringe hoeveelheid elektriciteit benodigd om de warmte te onttrekken aan het grondwater. Die weinige elektriciteit wordt op die manier gebruikt om nog meer warmte te genereneren.
Met deze warmte zullen dan aansluitend je woning en ook je sanitaire water worden verwarmd.
Water-Water Warmtepomp: Voordelen
Dat je het hoogste rendement behaalt met een water-water warmtepomp, in vergelijking met andere soorten warmtepompen, is niet het enigste voordeel.
Vergelijk tot drie installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Graag ga ik dus even dieper in op de belangrijkste voordelen.
1. Hoogste rendement van alle warmtepompen
Het rendement van een warmtepomp op grondwater is hoger dan het rendement van alle andere warmtepomp systemen.De reden hiervan is dat de temperatuur van grondwater een redelijk constante factor is.
Onafhankelijk van de buitentemperatuur zal de temperatuur van grondwater doorgaans tussen de 10 en 14 graden celsius liggen. Wanneer je grondwater omhoog pompt vanaf een diepte van 50 meter of dieper wordt de temperatuur niet meer bepaald door de weersomstandigheden. De temperatuur zal tijdens zowel de zomer als de winter gelijk zijn.
2. Ideaal qua afmetingen
Een warmtepomp op grondwater is niet echt heel groot van afmeting, dus het zal niet veel ruimte in je woning in beslag nemen. Er is dus maar weinig grondoppervlak nodig om dit systeem aan te leggen.
3. Grondwater kun je gebruiken voor andere doeleinden
Het grondwater dat omhoog wordt gepompt kan je als je dat wil ook nog gebruiken voor andere doeleinden dan alleen het verwarmen van je huis.
Je kan het bijvoorbeeld ook gedeeltelijk gebruiken voor het doorspoelen van je wc of voor het sproeien van je tuin. Je maakt dus op een heel milieuvriendelijke en zuinige manier gebruik van water.
4. Niet enkel verwarmen, ook afkoelen is mogelijk
Een laatste, maar tevens immens groot voordeel… Je kan een water-water warmtepomp gebruiken om je woning te verwarmen, maar je kan het water ook gebruiken om jouw huis op een natuurlijke methode te koelen.
Immers, de temperatuur van het grondwater zal altijd een flink stuk lager zijn dan de binnentemperatuur van je huis. In dit geval is er sprake van natural cooling.
Vergelijk tot drie installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Water-Water Warmtepop: Nadelen
Bij ieder systeem gelden er ook enkele nadelen. Of in dit geval noem ik ze liever aandachtspunten.
1. Boringen zijn nodig
Om een water-water warmtepomp aan te leggen zullen boringen nodig zijn. Deze boringen zorgen ervoor dat de prijs iets hoger ligt dan bij andere warmtepopen. Verder meer over de prijs.
Denk eraan dat er dieper geboord zal moeten worden naar mate het grondwater zelf ook dieper zit. Dit alles zal extra kosten met zich meebrengen. Ook zal je water-water warmtepomp installatie in het geval van dieper zittend grondwater harder moeten werken en meer elektriciteit moeten gebruiken om het grondwater omhoog te pompen.
2. Vergunning nodig om grondwater op te pompen
Grondwater omhoog pompen is niet iets wat je zomaar mag doen. Je zal een vergunning nodig hebben om een water-water warmtepomp installatie te mogen aanleggen.
Je zal daarnaast een grondwaterheffing moeten betalen voor het opgepompte grondwater. Voor het opgepompte grondwater wat je laat terugstromen kan je gelukkig daarentegen een vrijstelling vragen.
Water uit een beek of rivier oppompen
Wanneer je in de directe nabijheid woont van een beek of een rivier zal het soms mogelijk zijn dat je een water-water pomp gebruikt om het water uit een meer of een rivier in je omgeving op te pompen en te lozen. Het spreekt voor zich dat je dit water dan eerst zal moeten filteren via speciale filters, en ook hier krijg je te maken met een aantal wettelijke regels
Wanneer je in de buurt van een rivier of beek woont zal de kans bovendin groot zijn dat het grondwater bij jouw woning minder diep zit. Je zal in dat geval moeten overwegen voor jezelf wat aantrekkelijker is; de kostprijs van grondboringen of de aanleg van een extra waterzuiveringsinstallatie.
Water-Water Warmtepomp: Prijs
Zoals eerder vermeld moeten er boringen gebeuren om een water-water warmtepomp te kunnen installeren. De prijs voor een tweetal boringen bedraagt ongeveer 8.000 euro.
De totale prijs van een water-water warmtepomp installatie ligt, inclusief de boringen, rond de 15.000 euro.
Ja, dit is meer in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Maar je zal deze investering snel terugverdiend hebben door de vele energiekosten die je ermee zult uitsparen. Bovendien heb je ook nog recht op een warmtepomp premie. Hoeveel? Kom dat meteen te weten via onderstaand formulier.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende warmtepomp bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!