Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van het rendement van jouw warmtepomp. Dit is om meerdere redenen het geval: het zal je helpen bij de keuze voor een bepaald soort warmtepomp, maar daarnaast is het ook doorslaggevend bij de berekening van een premie die je op jouw warmtepomp zal krijgen door de netbeheerder. Die berekent zijn premie aan jou immers aan de hand van het rendement van jouw warmtepompinstallatie. Ik geef je graag alle nodige uitleg in dit artikel.

Vergelijk tot drie warmtepomp bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »

Inhoud
Hoe druk je het rendement uit
Het rendement van een warmtepomp installatie kan op een tweetal manieren worden uitgedrukt;
- COP
- SPF
Deze twee termen ben je vast al eens tegen gekomen toen je startte met je oriëntatie voor een warmtepomp. We zullen de beide begrippen voor je toelichten. De begrippen COP en SPF staan voor het rendement, de winstfactor, of ook wel de opbrengst van een warmtepomp. Hoe hoger deze waarden zijn, hoe hoger het rendement van jouw warmtepomp zal zijn.
De COP waarde
COP staat voor de engelse term Coefficient Of Performance. Dit staat voor het rendement wat jiouw warmtepomp in theorie heeft, onder nominale voorwaarden. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan een brontemperatuur van 0 graden celsius, waar een afgiftetemperatuur van 25 graden celsius tegenover staat.
Dit is een waarde die de verhouding berekent tussen de hoeveelheid gegenereerde warmte versus de hoeveelheid energie die verbruikt is om dit resultaat te bewerkstelligen. Een warmtepomp met een COP waarde van 4, zal dus 25 procent energie gebruiken, om een warmtepercentage van 100 procent te produceren. De besparing op je elektriciteitsrekening is in dat geval 75 procent. Deze besparing noem je ook wel je rendement.
Een COP waarde zal doorgaans al op je warmtepomp vermeld staan, maar wanneer dit niet zo is kan je de COP waarde ook zelf berekenen. Dit doe je door te kijken naar het thermisch vermogen van jouw model warmtepomp en dit vervolgens te delen door het elektrische compressorvermogen.
Vergelijk tot drie installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
De SPF waarde
De SPF waarde staat voor Seasonal Performance Factor. Dit wil zeggen het gemiddelde rendement van jouw warmtepomp over een geheel stookseizoen. Je zal zien dat deze waarde eigenlijk wat lager ligt dan de COP waarde, omdat er hier wordt rekening gehouden met de werkelijke feiten dus mechanische, elektrische en thermische verliezen.
De SPF waarde zal ook per jaar kunnen verschillen terwijl de COP waarde een constante factor is.
Je rendement afhankelijk van je warmtepomp
Reeds bij de oriëntatie op een warmtepomp ontdekte je waarschijnlijk dat de diverse types warmtepompen ieder hun eigen rendement hebben. Een lucht-lucht warmtepomp zal bijvoorbeeld in de wintermaanden meer elektriciteit nodig hebben om de benodigde temperatuur te genereren om jouw woning naar de gewenste temperatuur te verwarmen.
Een warmtepomp die zijn warmte echter onttrekt aan bijvoorbeeld de aarde zal een hogere temperatuur van ongeveer 14 graden celsius constant binnenkrijgen. Deze warmtepomp zal minder werk hoeven te doen om deze warmte om te zetten naar een geschikte binnentemperatuur.

Overzicht: Rendement per type warmtepomp
Bouw-energie.be heeft onlangs berekend wat de gemiddelde SPF waarden zijn voor een bepaald type warmtepomp. In onderstaande tabel de resultaten hiervan.
Type warmtepomp | Gemiddelde SPF |
Water-Water warmtepomp | 3,9 |
Horizontale Grond-water warmtepomp | 4,0 |
Verticale Grond-water warmtepomp | 4,7 |
DX-Water warmtepomp | 3,2 |
Lucht-Water warmtepomp | 2,8 |
We kunnen dus concluderen dat je het hoogste rendement kunt behalende een verticale grond-water warmtepomp. Per eenheid die deze warmtepomp gebruikt, worden er 4,7 warmte eenheden geproduceerd. Een enorm hoog cijfer.
Maar is dat voor jouw woning ook wel de beste oplossing? Vraag het vrijblijvend na bij een erkend vakman in je regio, via onderstaand formulier.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende warmtepomp bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!