Een eigen zwembad is leuk om te hebbeb, behalve als je er door het koude weer amper in kan. Want het liefste zou je er ook buiten de zomerperiode of ’s avonds laat in de zomer van kunnen genieten. Wel, met een warmtepomp voor je zwembad wordt dat perfect mogelijk! Zelfs op een milieuvriendelijke manier! Hoe en welke prijs aan een zwembad warmtepomp verbonden zit leg ik je graag uit in dit artikel.
Geniet altijd van een heerlijk en milieuvriendelijk verwarmd zwembad! Ontdek de voordelen & prijs van een zwembad wartepomp.


Vergelijk tot drie warmtepomp bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Waarom een zwembad warmtepomp gebruiken?
Simpel, omdat je zo op een milieuvriendelijke en uiterst kostenbesparende manier je zwembad kunt verwarmen. Zodat je niet alleen in de zomermaanden, maar ook in het voorjaar en in het najaar een frisse duik kan nemen.
Met een normaal verwarmingssysteem zou je energierekening enorm hoog liggen. Een warmtepomp verdient zichzelf echter in no time weer terug.
Zo’n 80 procent van alle energie die je zwembad nodig heeft om te worden verwarmd zal uit de lucht worden onttrokken, de rest is gewone energie die de warmtepomp nodig heeft om te kunnen functioneren.
Maar hoe werkt zoiets dan?
Hoe werkt een warmtepomp voor je zwembad?
Wanneer je het water van je zwembad wil verwarmen zal doorgaans voor een lucht-water warmtepomp gekozen worden.
Deze soort warmtepomp onttrekt de warmte van de omgevingslucht om het zwembadwater op te warmen. Dit gebeurt door middel van een zwembad warmtewisselaar.
Het is dankzij een warmtepomp dat jij bij relatief lage temperaturen je zwembadwater kan verwarmen tot een behaaglijke gevoelstemperatuur die uitnodigt om een frisse duik te nemen.

Vergelijk tot drie installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Hoeveel kun je besparen met een warmtepomp voor je zwembad?
Een klassieke zwembadverwarming verbruikt behoorlijk wat energie. Met een warmtepomp ben jij ervan verzekerd dat je tot vier keer minder energie gebruikt om je zwembadwater op te warmen. Dit is een besparing die het gevolg is van het temperatuurverschil wat bestaat tussen de bron van de warmte ( dat is dus de buitenlucht) en het afgiftesysteem aan het zwembad.
Hoe kleiner dit verschil zal zijn, hoe hoger zal het rendement zijn dat deze zwembad warmtepomp je oplevert. Een zwembad hoeft maar tot een relatief lage temperatuur te worden opgewarmd, en daarom is het een heel interessante oplossing om een warmtepomp te kopen om je zwembad te verwarmen.
Hoe behaal je het hoogste rendement met een zwembad warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp bij een zwembad is het meest doeltreffend en behaalt dan ook het hoogste rendement als de temperatuur van de buitenlucht zich tussen de 10 °C en 25 °C bevindt.
Wanneer de buitentemperatuur boven de 25 graden uitkomt zal je het zwembad immers niet meer hoeven bij te verwarmen. Wanneer de buitentemperatuur onder de 10 graden daalt zal de lust om buiten te gaan zwemmen de meesten van ons wel vergaan.
Wanneer je gaat zwemmen zal je dat het allerliefste doen in een zwembad met een watertemperatuur die ligt tussen 25 °C en 30 °C.
Waar en hoe installeer je een warmtepomp bij het zwembad
Een lucht-water warmtepomp voor je zwembad mag natuurlijk niet teveel in het zicht staan. Je wil immers behalve van warm water ook genieten van een mooie omgeving om in te zwemmen zonder al te veel storende objecten in je blikveld. En ook geluidsoverlast wil je tot het absolute minimum kunnen beperken.

Waar mag je de warmtepomp plaatsen?
Het is het beste om een warmtepomp die op lucht werkt in elk geval buiten te plaatsen, en dan het liefste in de buurt van de technische installatie die bij je zwembad hoort.
Een warmtepomp neemt de warme lucht op, maar blaast op zijn beurt weer koude lucht uit. Om deze koude lucht te laten ontsnappen zal er dus genoeg vrije ruimte beschikbaar moeten zijn. Je bent juist geneigd om dat een warmtepomp niet het meest sfeervolle object is, om de warmtepomp in een gesloten ruimte weg te bergen. Op deze manier win je wel aan uiterlijke schoonheid bij je zwembad, maar dit gaat geheel ten koste van het rendement van je warmtepomp.
Immers, wanneer de warmtepomp zijn koude lucht afgeeft aan de gesloten ruimte zal de warmtepomp meer stroom moeten gebruiken om alsnog genoeg warmte af te kunnen geven. Dit is dus een zeer inefficiënte methode.
Er is uiteraard ook een manier om te zorgen dat de warmtepomp op een plek in de open lucht staat zonder dat hij direct het uitzicht bederft en zonder dat het geluid van de warmtepomp gelijk als storend wordt ervaren. Je kan de warmtepomp bijvoorbeeld achter je tuinhuis installeren. Of je kan de warmtepomp camoufleren met een sfeervolle beplanting.
Vergelijk tot drie installateurs in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Zonnepanelen vs Warmtepomp voor je zwembad
Met wat behaal je het beste rendement? In theorie behaal je het hoogste rendement met een warmtepomp met zonnecollectoren / zonnepalen. Tot je beseft dat we in België wonen en we dus maar beter kijken naar de praktijk. Zonnecollectoren kun je niet gebruiken op dagen waarop de zon niet of nauwelijks schijnt. Dus op een aangename zomerdag zonder zon heb je helemaal niets aan je zonnepanelen.
Een lucht-water warmtepomp biedt je daarom het hoogste rendement en wordt daarom veel vaker geïnstalleerd om je zwembad op te warmen. Zonnecollectoren zijn dus enkel handig als je in een omgeving met veel zon woont, bvb. Spanje, Portugal, …
Het grote voordeel van een lucht-water warmtepomp is dat het gebruikt maakt van iets dat ALTIJD aanwezig is en volledig GRATIS is: De warme buitenlucht. Bovendien heb je hiervoor geen warmtepomp vergunning nodig.

Zwembad warmtepomp: Prijs

Daarbovenop is een lucht-water zwembad warmtepomp erg goedkoop in aanschaf in vergelijking met andere warmtepompen. De prijs voor een zwembad warmtepomp start reeds vanaf € 1.000.
Hoe hoger de prijs hoe stiller en hoe mooier het design van de warmtepomp zal zijn. En uiteraard heeft het vermogen van de pomp (dat afgestemd is op het aantal kubieke meter water in je zwembad).
Dankzij de energiebesparing die je hiermee doet ligt de terugverdientijd enorm laag. Op amper 2 à 3 jaar heb je deze investering volledig terugverdiend.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende warmtepomp bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!